Mindfulness training

Starten met Mindfulness? Ik geef les in groepen of individueel, fysiek of online. Altijd met een persoonlijke benadering. Samen kijken we wat op dit moment het beste bij jou past. Interesse of meer informatie? Neem hier contact op of stuur een berichtje naar 06-29057755.

Mindfulness in Amsterdam Oost, najaar 2021

Mindfulness is bewust aanwezig zijn. Durven vertragen en contact maken met wat er nu, op dit moment, gebeurt. En vanuit daar vrij kiezen in hoe je handelt. Met mindfulness ontwikkel je een open houding naar jezelf en de mensen om je heen. Je leert jezelf op een nieuwe manier kennen, waardoor je jouw stuur meer in handen kunt nemen.

Vanaf dinsdag 31 augustus 2021 start een nieuwe 8-weekse Mindfulness training. De training bestaat uit 8 bijeenkomsten van 2½ uur, en een stiltedag. Tijdens de training zullen we vooral veel oefenen. Daarnaast besteden we ruim aandacht aan de integratie, bijvoorbeeld in je werk of je persoonlijk leven. Ook thuis oefen je, dagelijks 45 minuten, met geluidsfiles en een werkboek. Voorafgaand aan de training hebben we een intakegesprek, waarin we jouw doelstellingen en motivatie bespreken.

Praktische info

  • Dinsdagavonden, van 19:00 tot 21:30
  • Data: 31 augustus, 7, 14, 21 en 28 september, 5, 12 en 19 oktober en een stiltedag op zondag 10 oktober
  • Kosten: € 200, inclusief werkboek en geluidsfiles
  • Locatie: Wethouder Frankeweg 5-hs, Amsterdam

Interesse? Neem contact op via m.lubbe@planet.nl of via het formulier. Je kunt ook een berichtje sturen naar 06-29057755.

Sluiten de data of tijdstippen niet aan? Wil je liever individueel? Dat kan! Als je me belt of mailt bespreken we samen de mogelijkheden.

You can’t stop the waves, but you can learn to surf  –  Jon Kabat-Zinn

Compassietraining

Ik geef ook compassietraining, in groepen of individueel. In deze training beoefen je het met open hart aanwezig te zijn. We doen dat met behulp van bijvoorbeeld visualisaties en zogeheten metta-meditaties. Ter inspiratie alvast de volgende tekst van Pema Chodron:

Bodhicitta is wat we in meditatie beoefenen. Er wordt gezegd dat de Boeddha onder een bodhi-boom zat toen hij verlicht werd. Het woord bodhi wordt op veel verschillende manieren vertaald, maar de kernbetekenis is ‘klaarwakker’. Soms wordt het vertaald met ‘verlicht’. Het betekent dat je hart en geest volledig openstaan, dat je je hart nooit afsluit. Ook niet onder moeilijke en zelfs afgrijselijke omstandigheden. Bodhicitta staat voor een geest die zichzelf niet beperkt door vooroordelen, vooringenomenheid of dogmatische gezichtspunten die haaks staan op de mening van een ander. Bodhi kent geen grenzen. Er komt geen einde aan de stromende en allesomvattende openheid.

Het woord citta betekent zowel ‘hart’ als ‘geest’, daarom noem ik het ‘hart-geest’. Je kunt dus zeggen dat bodhicitta ‘ontwaakte hart-geest’, ‘verlichte hart-geest’, of ‘volledig open hart-geest’ betekent. Chögyam Trungpa Rinpoche had een eigen woord voor bodhicitta: hij noemde het ‘zachte plek’. Hij zei dat we allemaal zo’n ‘zachte plek’ hebben. Alle levende wezens kennen deze gevoeligheid. Maar op de een of andere manier zijn we geboren met het gevoel dat we deze plek moeten bedekken en beschermen. In de wereld waarin we leven moeten we ons terugtrekken (tenminste, dat vinden we), en dit gevoelige, zachte deel van onszelf met maskers bedekken. Door meditatie leren wij de zachte plek te voeden, onze hart-geest te openen en de liefde vrijelijk in en uit te laten stromen. Degene bij wie de obstakels, het harnas rond de zachte plek, of het harnas rond het hart van bodhicitta (dat in wezen nooit afgesloten is) oplossen, vindt geen definitief antwoord op alle levensvragen – dit is ook helemaal niet de bedoeling ervan. Openheid vraagt immers dat we altijd flexibel zijn en al gaande steeds weer antwoord geven. Er is altijd ruimte om nog opener te zijn.

Individuele begeleiding

Naast Mindfulness geef ik ook individuele begeleiding. Voor als je vragen hebt op het gebied van werk, opvoeding of relaties of gewoon de wens hebt om je persoonlijk of spiritueel te ontwikkelen. Uitgangspunt daarbij is altijd dat alles wat je nodig hebt al aanwezig is. Samen onderzoeken we mogelijk terugkerende gedachten en patronen die je belemmeren. We benaderen deze patronen liefdevol en met respect – ze zijn ooit ontstaan vanuit wijsheid. Door zo jezelf te ‘ont-dekken’ kun je meer en meer aan je eigen stuur gaan staan.